Allt om avgångsvederlag
Denna sida ger information om avgångsvederlag i samband med överenskommelser mellan arbetsgivare och arbetstagare vid ett utköp.

Denna sida innehåller
Att tänka på vid avgångsvederlag
Vi går igenom de viktigaste aspekterna att tänka på vid avgångsvederlag, inklusive hur det påverkar skatt, a-kassa och andra ersättningar. Du kan klicka på ett specifikt ämne för fördjupad information om just det området, eller läsa igenom allt för att få en komplett överblick och bättre förståelse för hur avgångsvederlag fungerar.
Avgångsvederlag uppsägning
Detta innebär att du får ekonomisk ersättning i samband med att din anställning avslutas, som en kompensation för att inte längre vara anställd. Storleken på ersättningen kan variera beroende på din unika situation, inklusive anställningens längd, din lön, och de specifika villkoren du och din arbetsgivare kommer överens om.
Avgångsvederlag sjukskriven
Avgångsvederlag påverkar vanligtvist inte sjukpenningen, vilket innebär att du kan få båda samtidigt om avgångsvederlaget är en lön uppburen på annan tid än sjukpenningen. Om avgångsvederlag räknas som lön som betalas ut samtidigt kan bedömas olika i olika fall, eftersom Försäkringskassans råd inte är bindande. Det är därför bra att dubbelkolla detta direkt med Försäkringskassan.
Skatt
Ett avgångsvederlag beskattas på samma sätt som vanlig lön om avgångsvederlaget betalas ut i omgångar, vilket innebär att det är föremål för inkomstskatt. Beloppet läggs till din totala årsinkomst och beskattas enligt gällande skattesats, precis som din ordinarie lön hade gjort.
Om avgångsvederlaget betalas ut i en klumpsumma betraktar Skatteverket avgångsvederlaget som ett engångsbelopp, vilket innebär att skatten dras enligt andra regler än för vanlig lön. På Skatteverkets webbplats kan du se skatteavdrag för engångsbelopp.
Vi rekommenderar att du alltid kontaktar Skatteverket för att ta reda på vad som gäller i ditt unika fall.
Om beloppet du får i avgångsvederlag överstiger brytpunkten för statlig inkomstskatt, ska du betala extra skatt. För att undvika detta kan det vara fördelaktigt att få utbetalningen fördelad över flera tillfällen, efter året som kommer. Diskutera detta alternativ med din arbetsgivare. Om företaget du arbetar för har, eller riskerar att få, dålig ekonomi, kan det vara riskabelt att vänta på din utbetalning. Om företaget går i konkurs finns en chans att du inte får pengarna alls.
A-kassa
A-kassan ser avgångsvederlag som lön och beräknar, baserat på din månadslön, hur många månader avgångsvederlaget täcker för tiden du är utan lön. Det är först efter denna period som A-kassan börjar betala ut arbetslöshetsersättning. Kontrollera detta noggrant med din a-kassa.
Pension
Avgångsvederlag betalas vanligtvis ut som en engångssumma och räknas som lön, vilket gör det pensionsgrundande för den allmänna pensionen. Däremot ger det inte rätt till tjänstepensionsavsättningar, om detta inte avtalas särskilt.
Rimlighet
Avgångsvederlag är en förhandlingsfråga mellan arbetsgivare och arbetstagare, vilket innebär att det inte finns några fasta belopp eller regler för vad som är rimligt. Därför är det viktigt att komma överens om en lösning som båda parter kan acceptera. För att säkerställa en rättvis lösning för båda parter kan förhandlingen genomföras med hjälp av Förhandlingsbyrån för utköp av anställda.
Då kan du inte få avgångsvederlag
Många anställda vill gärna ha ett avgångsvederlag men faktum är att de flesta som blir uppsagda får inget avgångsvederlag. De får endast lagenlig uppsägningstid och många arbetar under hela uppsägningstiden. Avgångsvederlag blir aktuellt främst när det saknas tydliga sakliga skäl för uppsägningen.
Avtalsvillkor
Avtalsvillkor i utköpsavtal och avgångsvederlag anpassas individuellt genom förhandling mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.
Bokföra avgångsvederlag
Kostnader för avgångsvederlag till företagsledare, tjänstemän och anställda styrelsemedlemmar bokförs som personalkostnader i kontogrupp 72. För styrelsemedlemmar som inte är anställda klassificeras kostnaderna som förvaltningskostnader och bokförs i kontogrupp 64.