Information till anställd
Denna informationstext är till för dig som har fått ett erbjudande om utköp från din arbetsgivare där vi agerar neutral förhandligspart.
När du som arbetstagare får ett erbjudande om utköp från din arbetsgivare kan det vara lukrativt att överväga att acceptera kompensationen som erbjuds i utbyte mot att avsluta din anställning. Här kan du läsa viktiga tips och tricks när du får ett sådan erbjudande.

Frivilligt
När du får ett erbjudande om utköp är det viktigt att veta att det är helt frivilligt att skriva under utköpsavtalet. I Sverige gäller avtalsfrihet enligt lag, vilket gör utköp möjligt. Ett sådant erbjudande kan bero på att arbetsgivaren vill omstrukturera, inte längre har behov av din tjänst, eller av andra skäl. För att hantera situationen på bästa sätt är det viktigt att inte låta sig påverkas negativt – ett utköp kan till och med vara till din fördel.
Vad är ett utköp?
Ett utköp är en överenskommelse mellan en anställd och arbetsgivaren om att avsluta anställningen. Vanligtvis innebär det att anställningen upphör inom kort och att den anställda får ekonomisk kompensation, oftast i form av ett antal månadslöner, som ersättning för att lämna sin anställning. Utköp används ofta som ett alternativ till uppsägning eller avsked från arbetsgivaren, eller att den anställda själv säger upp sig.
Vi är neutrala
För att förhandlingarna mellan dig och din arbetsgivare ska fungera så smidigt som möjligt arbetar vi med ett helt neutralt förhållningssätt. Vi sätter ingen press på dig att svara ja, nej eller fatta något annat beslut som kan kännas påfrestande. Vårt arbetssätt fungerar eftersom vi får ersättning från arbetsgivaren oavsett om förhandlingarna med dig leder till en överenskommelse eller inte. Genom detta tillvägagångssätt vill arbetsgivaren visa sin vilja att hantera processen på ett korrekt och regelmässigt sätt.
Arbetsgivare som anlitar Förhandlingsbyrån för utköp av anställda gör det för att skapa en tryggare process för dig, så att du slipper hantera situationen helt på egen hand. Deras mål är att processen ska skötas professionellt och respektfullt, så att du kan gå vidare med skäliga villkor, samtidigt som arbetsgivaren kan fortsätta driva sin verksamhet.
Vi är neutrala och arbetar självständigt, utan att ta order från arbetsgivaren eller agera på deras uppdrag.
Tips vid utköp
- När du får ett erbjudande om utköp är det naturligt att fundera över om kompensationsbeloppet räcker för att täcka dina behov fram tills du hittar en ny anställning. Detta är en av de viktigaste frågorna att noggrant överväga. Vi rekommenderar att du granskar dina utgifter för att bedöma om kompensationen är tillräcklig, samt att du utvärderar dina möjligheter att hitta en ny anställning när erbjudandet presenteras.
- Fundera på vad som är det bästa valet för dig i den aktuella situationen. Du kan ha rätt i sak, men det är också viktigt att överväga om det är för belastande att fortsätta driva frågan – eller om du känner att du har styrkan att göra det. Ta hänsyn till hur situationen påverkar din hälsa och din familjesituation. Det finns inget rätt eller fel beslut i en sådan situation, och det är bara du som kan avgöra vad som är bäst för dig.
- Våga föreslå rimliga motbud till din arbetsgivare. Om du känner dig osäker, tveka inte att kontakta oss eller ditt fackförbund om du är medlem. Vänligen notera att vårt mål är att skapa en lösning som båda parter är nöjda med, vilket innebär att vi förblir neutrala och inte tar ställning till vilka belopp som bör väljas.
- Kom ihåg att det är i båda parters intresse att nå en bra överenskommelse. Arbetsgivaren vill skydda sitt rykte både gentemot nuvarande och framtida anställda, och för dig är det viktigt att behålla en god relation som kan vara värdefull inför kommande anställningar.
- Om det är viktigt för dig att förstå anledningen till utköpet, kan du be oss att ställa den frågan till arbetsgivaren. Skicka bara ett meddelande till oss så hjälper vi dig.
Fördelar med utköp
Fördelarna med ett utköp varierar från person till person. I bästa fall påverkar utköpet dig minimalt, vilket kan göra det enklare att nå en överenskommelse. Det är viktigt att reflektera över dina egna behov och din hälsa i situationen. På många arbetsplatser kan utmaningar eller negativa händelser ligga till grund för att ett utköp blir aktuellt, eller så kan det helt enkelt bero på att arbetsgivaren inte längre ser dig som en del av sina långsiktiga planer.
Oavsett orsaken är det avgörande att du känner efter om förutsättningarna för att stanna kvar på arbetsplatsen fortfarande är rätt för dig. Skulle ditt liv bli bättre eller sämre om du stannar? Skulle du ha större möjligheter att lyckas på en annan arbetsplats? Fundera noga, ställ frågor till dig själv och överväg att diskutera situationen med någon du litar på.
Exempel på fördelar:
- Kompensationen är bra
- Möjlighet till en nystart i livet
- Bevarad relation med arbetsgivaren och anställda
- Minskad stress
- Flexibilitet och frihet med ny ekonomisk buffert
- Fördelaktiga villkor i utköpsavtalet
- Undvikande av långdragna konflikter
- Möjlighet att förhandla ny kompensation
- Möjlighet till karriärbyte
- Psykologisk lättnad
Nackdelar med utköp
Ett utköp kan också medföra nackdelar, vilka också är individuella och som är viktiga att överväga innan du fattar ett beslut. I bästa möjliga scenario påverkar ett utköp dig inte särskilt mycket.
Ett utköp påverkar oss alla olika, vilket gör det viktigt att du reflekterar över vad som är bäst för just dig. Är ersättningen tillräcklig, eller tycker du att den är för låg? Våga då föreslå ett motbud, men se till att det är rimligt. Känner du att utköpet kan äventyra din ekonomiska trygghet? Sådana frågor och detaljer är viktiga att överväga för att kunna hantera situationen på bästa möjliga sätt.
Här är några potentiella nackdelar:
- Ekonomisk osäkerhet
- Förlust av anställning
- Förlust av förmåner
- Psykologisk påfrestning
- Svårigheter att hitta nytt arbete
89% är nöjda med oss
Vårt arbetssätt resulterar i att arbetsgivare och arbetstagare når en överenskommelse i 89% av fallen. Detta visar att vår metod skapar en effektiv och respektfull process som inte känns belastande för någon part. I dessa fall upplever både arbetsgivare och arbetstagare att förhandlingen varit framgångsrik, vilket leder till att båda parter är nöjda med resultatet och går vidare med att skriva under utköpsavtalet.